L’Escola Concertada considera que el Decret Llei d’integració no afectarà els centres concertats
  • L’Escola Concertada valora el nou redactat gràcies al diàleg i el consens entre el sector i el Departament
  • Els centres concertats continuen sent la primera opció de més del 30% de les famílies de Catalunya
  • D’acord amb el desplegament de la LEC, s’espera que el proper pas sigui abordar l’infrafinançament de la concertada

Barcelona, 30 de maig de 2019- L’Escola Concertada considera que el Decret Llei aprovat i anunciat aquest dimarts en el Consell de Govern sobre el procediment d’integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat no afectarà els centres que integren l’Escola Concertada de Catalunya, un cop aquest s’ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat. Des de l’Escola Concertada es valora el nou redactat gràcies al diàleg i el consens assolit entre el sector i el Departament d’Educació; ja que existien versions del Decret anteriors que no eren acceptades pel sector.

El Decret Llei d’integració de centres d’altres titularitats a la de centres de la Generalitat, aprovat pel Govern aquest dimarts, té com objectiu principal permetre que centres educatius que actualment són de titularitat municipal, com per exemple algunes de les escoles d’educació especial, puguin ser assumits pel Departament d’Educació.

 

El Decret Llei inicial “no era acceptable pel sector”

Igualment, el Decret es podrà utilitzar, si és el cas i a petició de les titularitats afectades, per a integrar algunes escoles privades a la xarxa pública. Aquesta possibilitat, ja prevista a la LEC, ha estat negociada per les entitats representatives de les titularitat dels centres concertats amb l’autoritat educativa del país i compartida amb diversos grups parlamentaris, de manera que partint d’una proposta de Decret Llei inicial inacceptable per aquestes entitats, per considerar-se perjudicial i aliena a la realitat educativa catalana, s’ha arribat a un text de consens que permet regular també la possibilitat d’integrar centres privats a la xarxa de titularitat de la Generalitat.

L’Escola Concertada continua sent l’opció de més de la tercera part de les famílies de Catalunya, que confien en el seu projecte educatiu per acompanyar els seus fills i filles al llarg de la seva escolarització. En un context de davallada general de la població escolar a tots els centres que conformen el Servei d’Educació de Catalunya, i que té especial incidència en l’alumnat que el proper any escolar cursarà P3, més de 20.000 alumnes d’aquest curs s’han preinscrit en centres concertats. Això representa el 31% de l’alumnat català, mantenint-se la mateixa proporció dels darrers cursos escolars.

L’escola concertada mai ha mostrat cap oposició a què centres de titularitat pública municipal es puguin integrar en la xarxa de titularitat de la Generalitat de Catalunya. Considerant que el bé més gran és un eficaç i equitatiu servei educatiu en un marc de llibertat, no podem situar barreres a què escoles públiques municipals i d’educació especial que presenten dificultats puguin continuar desplegant els seus projectes i serveis transformant-se en centres dependents del Departament d’Educació.

L’escola concertada, com a opció per a més de 366.000 alumnes de Catalunya, continua sent l’alternativa d’un importantíssim segment de població, similar al d’anys anteriors, que confia en el seu ideari i en el seu projecte educatiu. Això no obsta per a que determinades escoles d’aquesta titularitat, igual que centres de titularitat pública municipal, puguin disposar de les eines i dels fonaments legals per a poder-se integrar, si és el cas, en la titularitat del Departament d’Educació.

 

El següent pas: De l’infrafinançament a la gratuïtat

L’infrafinançament dels centres concertats, reconegut per totes les institucions del país, continua sent un obstacle evident, objectiu i profundament injust que impedeix que encara més famílies puguin optar per l’escola concertada. La insuficiència de recursos és un greu impediment a l’exercici del dret a la llibertat d’elecció de centre, que cal eliminar fugint de discursos tergiversats i demagògics.

Cal confiar que el desenvolupament de l’articulat de la LEC continuarà, com preveu la mateixa Llei, i que el proper pas serà abordar el finançament de l’escola concertada, perquè esdevingui gratuïta, estigui a l’abast de totes les famílies i la seva continuïtat estigui garantida. Sens dubte, unes justes condicions de finançament per als centres concertats faran que cap d’aquestes escoles hagin de menester aquesta mesura. 

 

https://www.escolaconcertada.org/

Twitter: @laconcertada

Publicacions recomanades

Encara no hi ha cap comentari, afegiu la vostra veu a continuació.


Afegiu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *